Bélyegzőkészítés és webáruház

Az első klímabarát bélyegző

A Trodat nagy szenzációt keltett a világ első klímabarát bélyegzőjével. Markus Würcher, a Trodat Austria ügyvezető igazgatója és a Természetvédelmi Világalap (WWF) ausztriai ügyvezető igazgatója, Dr. Hildegard Aichberger a szén-dioxid takarékosság és a klímabarát hozzáállás mibenlétéről beszélgettek. A Trodat 2010 júliusa óta hivatalos együttműködő partnere az ausztriai WWF-nek.

M.Würcher: Dr. Aichberger, milyen fejlődést lát a szén-dioxid- szennyezés és semlegesség területén a gazdaságban?
H.Aichberger: A klímaváltozás páratlan kihívást jelent a vállalatoknak, mivel gazdasági költségei hatalmasak. Ezért fontosak a vállalatok szén-dioxid minimalizáló döntései. Ugyanakkor nagy lehetőséget is rejt azon vállalatok számára, amelyek elsőként hasznot teremtenek belőle.

M.Würcher: Hogyan irányul ez a szén-dioxid kibocsátás lényegére?
H.Aichberger: A koppenhágai Klímakonferencián megszabták, hogy a globális felmelegedés az Ipari Forradalom előttihez képest nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot. E cél elérése érdekében 2050-ig létre kell hozni egy szén-dioxid-mentes gazdaságot. El kell határolódnunk a fosszilis energiaforrásoktól. Ennek megfelelően kell a vállalatoknak cselekedniük, és e terület úttörőit különösen meg kell válogatni.
A szén-dioxid semlegességhez vezető út számunkra kiemelkedően fontos. Így, amikor a CO2 kibocsátással foglalkozunk, elsősorban mindig az elkerülésére kell törekednünk, a rendelkezésre álló összes lehetőséggel csökkentenünk, és csak ezután semlegesíteni a már elkerülhetetlen szennyezőanyag kibocsátását. Mivel semmiféle gyártási folyamat nem játszódhat le energia felhasználás nélkül, az utolsó lépésben a fennmaradó szén-dioxid kibocsátást kompenzáljuk a klíma tehermentesítésére szolgáló méréssel.

M.Würcher: Ön a szén-dioxid semlegességet célozza meg. Az emberek a kísérő kibocsátás-kereskedelmet néha “váltságdíjnak vagy “bűnbocsátó céduláknak” titulálják. Mit gondol erről?
H.Aichberger: A kompenzálás alapötlete, hogy másik helyen történő éghajlatvédelmi intézkedésekkel ellensúlyozzunk egy bizonyos mennyiségű elkerülhetetlenül kibocsátott üvegházhatású gázt. És itt az „elkerülhetetlen”-en van a hangsúly. Mint már említettem, feltétlenül ki kell használnunk minden szén-dioxid elkerülési lehetőséget, és csak ezután kompenzálni a maradékot. Ha 2050-ben gondolkodunk, akkor már most lépésről lépésre át kell szerveznünk a folyamatainkat, ahhoz, hogy elérjük a kívánt szén-dioxid-mentes gazdaságot. Addig is, minden lehetőséget ki kell merítenünk. Egyebek közt ez azt is jelenti, hogy az „északi féltekének” a technológia terjesztésével támogatnia kell a „déli féltekét”.

M.Würcher: Meg tudna nevezni egy példát?
H. Aichberger: Az iparosított országok a visszaszorítás érdekében jogszabályokat is alkalmaznak. Például, egy európai vállalatnak mindenképpen be kell ruháznia egy szűrőrendszerbe, mivel ezt törvény írja elő, így pedig pénzt sem nyerhet a szén-dioxid tanúsítvány kereskedelmével.
A WWF csak az úgynevezett „aranystandard projekteket” támogatja a „déli féltekén”. Ezeknek pedig szigorú előírásoknak kell megfelelni, valamint biztosítaniuk kell, hogy számukra a klímavédelem elsődleges törekvés. Ugyanakkor így csak olyan projekteket támogatnak, amelyeket különben észre sem vennének.

M. Würcher: A Trodat már több évvel ezelőtt elkötelezte magát a környezettudatosság mellett. Nagyjából három éve egyre no az igény a “zöld termékek” iránt, ami fokozottan igaz a kiskereskedelmi piacra. A “bio” megjelöléssel viszont a fogyasztók könnyen elveszhetnek az “ökocimkék”, “újrahasznosított összetevők” és a „zöld termékek” rengetegében. Valóban az a legmegfelelőbb a vállalatnak, ha a szén-dioxid minimalizálása mellett döntünk?
H. Aichberger: Igen, egyértelműuen. Meglehetősen nagy az egyetértés a klíma- és a szén-dioxid témát illetően. Természetesen, a biodiverzitás és a források használata is nagyon fontos, és ezekről sem szabad megfeledkeznünk, de ez mindig visszavezet az üzlet kiindulási pontjához. Mivel az anyaghasználat és az energiafogyasztás fontos elemek a Trodatnál, a szén-dioxid-ügy választott megközelítése a helyes számunkra.

M. Würcher: Teljes meggyőződéssel haladunk a szén-dioxid- csökkentés és klíma-semlegesség útján. Szabvány szerinti környezetbarát termékeket kínálunk, így bizonyítva a környezet iránti elhivatottságunkat. Sok „zöldmosásnak” lehetünk tanúi a piacon, például a termékeket egyszerűen zöldre színezik, vagy egy-egy márkának csak bizonyos mellékvonalai zöldek. Mi elköteleztük magunkat: fő üzletágunknak valóban zöldnek kell lennie. Az új termékeink hihetetlenül kis méretűek, meglepően könnyűek és akár 65%-ban újrahasznosított műanyagból készültek, eredményképp értékes nyersanyagforrást takarítanak meg és minimálisra csökkentik a szén-dioxid-szennyezésüket. Az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátást az aranystandard klímavédő projekteken keresztül kompenzáljuk. Mi a véleménye erről?
H. Aichberger: Nagy a felhajtás a piacon a klímavédelem körül, és mindenki igyekszik megülni ezt a lovat. A Trodatnál láthatóan érvényesül a közös felelősségvállalás, hiszen minden követ megmozgatnak, és tevékenységüket a közérdek-teremtésre összpontosítják.
Tehát a Trodat valóban új szabványt állított fel, ugyanis először csökkenti, majd a legutolsó lépésként csak az elkerülhetetlen szén-dioxid szennyezést kompenzálja. És mindezt felelősségteljesen teszi, mivel kizárólag a WWF által ajánlott aranystandard projektekbe fektet be. Ön is láthatja, hogy a Trodat őszintén érdekelt a fenntartható fejlődés népszerűsítésében. Ezt bizonyítva, kitart az aranystandard projektek mellett, noha azok kiadásai magasabbak a hagyományosokénál.

M. Würcher: A Trodat most mutatja be az első klíma-semleges bélyegzőt a piacon. A következetes kialakítás és anyaghasználat 49%-os szén-dioxid megtakarítást eredményezett. Ön hogyan látja ezt a szintu szén-dioxid megtakarítást?
H. Aichberger: A Trodat nagy sikert ért el ezzel a technikai vívmánnyal. Ez a fejlesztés megfelel a WWF nyersanyag-felhasználásról és kibocsátásról szóló követelményeinek: először elkerülni, aztán csökkenteni, és csak a legvégso lépésben kompenzálni.
Az eddigi termékek szén-dioxid kibocsátásával szembeni ekkora mértékű megtakarítás tiszteletre méltó eredmény. Mindenekelőtt, a Trodat nem csak egy saját termékvonalára alapozott, hanem segítette az egyes termékcsoportjai klíma-semlegességét is. A szén-dioxid-szennyezés elemzését egy klíma partner vezette. Dicséretes a Trodattól, hogy egy harmadik, független felet is bevont.

M. Würcher: Nagyon kíváncsian várjuk a bélyegző-ipar reakcióját.
H. Aichberger: Nagyon előnyös lenne, ha az ipar kivenné a részét a mozgalomból. A klímavédelem mindannyiunkat érint. Az összes vállalatnak közre kell működnie a szén-dioxid-mentes gazdaság megteremtésében.

M. Würcher: A Trodat történetében először örömmel kérjük: utánozzanak minket! Piacvezetoként a legelfogadhatóbban tudjuk közvetíteni a WWF üzenetét. Leányvállalataink, forgalmazóink és vásárlóink igazolják, hogy képesek vagyunk a társadalom legszélesebb köreibe eljuttatni ezt a zöld üzenetet.
H. Aichberger: Akkor bízzunk benne, hogy az ipar követni fogja a példájukat.

M. Würcher: Dr. Aichberger, köszönöm szépen a beszélgetést.

Kosár tartalma
Kosár tartalma
Belépek a webáruházba
Belépés
a bélyegző
webáruházba
Fizetési feltételek
Fizetési feltételek
Bélyegző házhozszállítás
Bélyegző
házhoz szállítás
Bélyegző személyes átvétel
Személyes átvétel:
1119 Budapest,
Thán Károly u. 25.
Bélyegző gyakran ismételt kérdések
Bélyegző
gyakran ismételt
kérdések
Bélyegző garancia
Bélyegző
garancia
Bélyegző színes lenyomattal
Bélyegző színes
lenyomattal
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal!

Bélyegző forródrót:
06-1-205-5965/119


Bélyegző rendelés e-mail-en:
info@folprint.hu